Gode råd til håndtering af lægemidler

Opbevaring af fødevarer i samme køleskab som medicin og vacciner er ikke hensigtsmæssigt!

 

Forkert medicinopbevaring! Anbrudte pakninger skal opbevares på køl, og medicin bør generelt ikke udsættes for sollys.

Lægemidler skal håndteres med omtanke og forsigtighed. Fejlagtig håndtering kan i nogle tilfælde betyde, at de bliver direkte skadelige ved anvendelse. Der kan opstå kemisk forandringer, fx hvis midlerne bliver opbevaret ved forkert temperatur eller hvis lysfølsomme midler udsættes for lys. Specielt vacciner kan være meget følsomme overfor fejlhåndtering, og kan i nogle tilfælde helt miste deres effekt, hvorved risikoen for et sygdomsudbrud selvsagt stiger betydeligt.

 

Hygiejne:

Undersøgelser har vist, at bakterier og virus let finder vej ind i injektionsflasker. Når der slipper luft ind følger der smitstoffer med ind. Derfor bør man aldrig lade kanylerne side i gummimembranen. Kanylen kan også trække bakterier og virus med ned i flasken, hvis den eller gummimembranen er smudset til. Mange former for medicin rummer faktisk substanser, der fungerer fint som næring, og derved giver visse mikroorganismer mulighed for at formere sig nede i flasken. Dette gælder paradoksalt nok også for antibiotika! Derfor skal de kanyler, der stikkes gennem gummimembranen være rene, og det samme gælder selve membranen. De fleste mikroorganismers evne til at formere sig hæmmes betydeligt ved lave temperaturer. Derfor er det vigtigt, at åbnede flasker opbevares i køleskab, hvis der ikke er angivet andet på emballagen. Luk altid poser og spande med medicin efter brug, så der ikke kommer støv eller gødning fra fx mus i.
Anvendes der automatsprøjter, skal man være meget opmærksom på, at holde en god hygiejne. Det indebærer, at de vaskes og desinficeres jævnligt – helst hver gang de har været anvendt. Følg brugsanvisningen for den enkelte sprøjte! Normalt tåler sprøjterne dog adskillelse efterfulgt af 10-20 min. kogning. De dele (fx gummipakninger), der ikke kan koges, skal desinficeres i sprit i min. 5 min. Der må under ingen omstændigheder være spritrester eller rester efter andre desinfektionsmidler i sprøjten ved brug. Dels er de stærkt lokalirriterende dels kan de inaktivere vaccinerne helt eller delvist. Vask hænder inden omgang med lægemidler, og sørg så vidt mulighed for at anvende handsker for at mindske risikoen for udvikling af allergier. Af samme grund bør der anvendes åndedrætsværn under iblanding af foderlægemidler.

 

Temperatur:

Opbevaringstemperaturen fremgår af lægemidlets pakning. Mange skal opbevares ved 2-8 oC, hvilket vil sige i et køleskab der fungerer. Det er en god idé at have et termometer i køleskabet, så man hele tiden kan følge med i, om de bekostelige midler opbevares ved korrekt temperatur. Termometeret skal kunne vise både minimum og maksimumtemperatur så evt. temperaturudsving kan kontrolleres. Mange lægemidler tåler ikke frost. Det gælder i særdeleshed vacciner. Jeg oplever en gang imellem, at medicinen efterlades udenfor døren ind til forrummet ved levering. Det er uheldigt både sommer og vinter! Et mere almindeligt eksempel på frostskadet medicin opstår i selve køleskabet. De fleste har nok oplevet, hvordan fx en agurk kommer til at se ud, hvis den har ligget op mod køleskabets bagerste væg. Temperaturfordelingen i de billige køleskabe er ofte ringe. Lad derfor være med at placere midlerne med kontakt til køleskabets bagvæg. Brug gerne lågen til de mest temperaturfølsomme midler (fx vaccinerne).
Husk: Opbevaringstemperaturen er IKKE det samme som injektionstemperaturen! Dels er det meget smertefuldt at få injiceret kolde væsker, og dels dannes der en lokal hævelse der hvor medicinen sprøjtes ind. Dette nedsætter absorptionen af midlet betydeligt, og derved fås ikke den ønskede effekt. Nogle af de olieholdige præparater er desuden meget vanskelige at anvende, hvis de er for kolde ved brug. Der er derfor mange gode grunde til at tage dem ude af køleskabet i god tid inden brug.

 

Lys:

Nogle lægemidler er følsomme over for lys. Dette skal være angivet på emballagen, men som tommelfingerregel er det midler i mørke (fx brune) flasker. Er det tilfældet, skal de opbevares i deres karton. Lad være med at lade lægemidler stå i en solbeskinnet vindueskarm selv om det er fristende.

 

Holdbarhed:

Etiketten på medicinen skal være forsynet med en holdbarhedsdato. Denne skal overholdes, men har flasken været anbrudt nedsættes holdbarheden betydeligt. Som tommelfingerregel kan anvendes, at flasken skal være opbrugt inden for en uge efter åbning – også selv om der udvises god hygiejne som nævnt ovenfor. Noget særligt gælder for vaccinerne, som skal bruges op samme dag. For nogle dog inden for 24 timer. Mange af vaccinerne findes i forskellige pakningsstørrelser netop for at imødekomme kravet om, at flasken skal bruges op kort tid efter åbning. Tag en snak med jeres besætningsdyrlæge om jeres vaccinebestillinger kan gøres mere smidige m.h.t. flere pakningsstørrelser på samme vaccine, så I ikke har for mange ”slatter” til udsmidning. Skriv altid åbningsdatoen på flaskerne, så I har en rimelig chance for at vurdere alderen på de anbrudte flasker. Generelt skal man ikke bruge midler, der ser anderledes ud end de plejer. Der kan fx være uklarheder eller ligefrem ”fnug” i flasken, når de holdes op mod lyset. 

 

Anvendelse:

Inden et lægemiddel tages i anvendelse skal man kontrollere flg.:

  • Er det det rigtige præparat
  • Er styrken den rigtige
  • Har opbevaringen været i orden
  • Er udløbsdatoen overskredet
  • Hvordan skal midlet gives (injektion, drikkevand, foderlægemiddel m.v.)

 

 

Lægemidlet har altid en standartetikette med bl.a. midlets handelsnavn, navn på det aktive kemiske stof, styrke, batchnummer, dosering og slagtefrist. Desuden kommer der en ekstra etikette på, når midlet er ordineret af en dyrlæge. Det er dosering og slagtefrist på denne, der er gældende! Dyrlægen har en bagtanke med at bruge en anden dosering end den, der normalt er anbefalet, og er forpligtet til at ændre i slagtefristen, hvis doseringen afviger fra standarten. Derfor er det dyrlægens anvisning, der skal følges. 

Bland ikke lægemidler sammen! Dels er det ikke lovligt og dels er det forskellige kemisk aktive stoffer der blandes, hvor man ikke har en jordisk chance for at forudsige, hvad resultatet bliver. Meget kemi er ikke altid god kemi! Derfor skal lægemidler altid opbevares i den originale emballage selv om det er fristende at genbruge de gode pakninger og spande.

 

 

Svinevet   |    Moltrupvej 49A   |   6100 Haderslev   |   Tel: 73 52 12 10   |    Fax: 73 52 23 53   |